Een Kortrijks evenementenloket

Nu Kortrijk wereldwijd gekend is als een 56 sterrenstad zou ik er voor willen pleiten om nog één sterretje toe te voegen. Die ster zouden we kunnen verdienen door het invoeren van een evenementenloket. In heel wat gemeentes bestaat er al een fuifloket. De bedoeling is dat je als organisator van een fuif terecht kan op één plaats voor al de nodige informatie en soms zelfs ook alle vergunningen en aanvragen. Omdat de stad een geschiedenis heeft in het sterk ondersteunen van de verenigingen lijkt de creatie van een evenementenloket  een volgende stap die we zouden kunnen zetten.

De bedoeling van een dergelijk loket is zeer eenvoudig. Elke vereniging die een evenement (fuif, buurtfeest, …) opzet kan terecht op één plaats bij één ambtenaar van de stad. Hij of zij begeleidt de organisatie dan in het vervullen van alle wettelijke bepalingen. Het invullen van de evenementenfiche zou dan automatisch alle administratieve verplichtingen invullen. Het gaat dan over:

–          De aanvraag bij de stad.

–          Het aanvragen van materiaal bij de stad (van alle verschillende directies, dus ook de uitleendienst).

–          De aanvraag bij de politie (ook het afzetten van de straat, het in kaart brengen van eventuele veiligheidsrisico’s,…).

–          SABAM en billijke vergoeding (de stad zou deze kosten via een collectieve regeling ook op zich kunnen nemen).

–          Alle nodige vergunningen (drankvergunning, nachtvergunning, …)

–          De eventuele aanvragen voor subsidies of andere “gunsten” vanuit de stad, de provincie of andere overheden.

–          Via het loket zou je ook bepaalde diensten moeten kunnen aanvragen bij private ondernemingen (een tijdelijke elektriciteitskast plaatse op een plein, TV distributie voor 1 dag,…)

–          Eventueel kan er ook gekeken worden voor een gemeenschappelijke polis voor de nodige verzekeringen. Het opgaan in 1 grote polis zou sterk kostenverlagend kunnen werken voor de verenigingen.

Daarnaast moet het evenementenloket ook ondersteuning kunnen bieden op heel wat terreinen:

–          Hoe maak je een begroting voor een evenement op?

–          Hoe pak je sponsoring best aan?

–          Hoe zorg je voor de veiligheid op je evenement

–          …

Het werken met een dergelijk systeem biedt heel wat voordelen.

–          Niet elke organisatie of vereniging moet de totale kennis hebben over de regelgeving, de mogelijkheden (subsidies, materiaal,…).

–          De burgemeester die verantwoordelijk is voor de algemene orde en veiligheid kan geruster slapen want hij/zij kan zeker zijn dat de verplichtingen vervult zijn.

–          De verantwoordelijke ambtenaar kan door het dagdagelijks werken met deze thema’s een oplijsting maken van “op te lossen problemen” en zo een betere dienstverlening verzekeren.

–          De verenigingen worden gestimuleerd om evenementen op te zetten en kunnen zich concentreren op de “inhoudelijke invulling” van hun evenement.

Samengevat zijn er dus eigenlijk enkel maar voordelen aan zo’n idee. Naast een goeie begeleiding zouen er ook objectieve criteria en procedures moeten zijn zodat je als wijkcomité vooraf weet op wat je recht hebt, dat spaart iedereen onaangename verrassingen en zal initiatieven stimuleren.

Advertenties

Een gedachte over “Een Kortrijks evenementenloket

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s