Een toekomst voor de landbouw en ons voedsel

Waar gaat het heen met de landbouw en onze voeding? Leveren we ons in de toekomst helemaal over aan de agro-industire? Ik hoop alvast van niet.

– De toekomst van de landbouw is BIO. Vandaag is het grootste stuk van de landbouw in handen van de agro-industrie. Die loopt niet alleen met de EU subsidies  en de winst weg maar werkt ook volgens een erg milieu belastend ondernemersmodel. De tegenstanders van de BIO aanpak zien ons waarschijnlijk al weer met paard en kar rondrijden, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom wil ik hier pleiten om de Europese landbouwsubsidies aan te wenden om boeren die overschakelen op BIO te ondersteunen in de omschakeling (het duurt bvb 3 jaar vooraleer ze het BIO label kunnen gebruiken, maar ondertussen zakt hun productie wel). Omdat er een duidelijke maatschappelijke meerwaarde is t.o.v. de gangbare landbouw zou het goed zijn om de extra kosten (o.a. door hogere loonkost) te compenseren met een lagere BTW voor dergelijke boerderijen. Ook moeten er overgangssubsidies voorzien worden voor gangbare boerderijen om te vormen tot sociaal-ecologisch verantwoorde boerderijen.

– Een aantal boerderijen zou daarom aanvullende inkomsten moeten genereren uit andere (deel)taken. Aanvullende mogelijkheden zijn: hoevetoerisme, kinderboerderij,… Voor aanvullende educatieve of ecologische taken moeten subsidies worden voorzien. Dat lijkt mij beter dan de oneerlijke EU landbouwsubsidies. Er wordt oneerlijk, marktverstorend en onnuttig gesubsideerd. Daarom moeten we de lanbouwsubsidies stevig hervormen en verminderen. Op lange termijn is dat zowel voor het noorden als voor het zuiden voordelig.

– Er wordt nog steeds massaal bemest met kunstmeststof en ook nog steeds is e een overschot aan natuurlijke mest. Daarom zou kunstmest op EU niveau best verboden worden. We moeten geen onnodige mest creëren om dan overschotten te moeten wegwerken.

– De totaal overbodige reclames voor rundsvlees, kazen,… die onder het mom van ” boodschap van algemeen nut” op ons worden losgelaten zouden best vervangen worden door boodschappen die wel een verschil maken.

-Voor ingevoerde soorten groenten en fruit (zeker diegene die per vliegtuig worden aangeleverd) moeten bijkomende taksen worden gehoffen om de milieuschade te compenseren. We kunnen de extra inkomsten neutraliseren door fruit en groenten die in een straal van 500 km rond de verkoop plaats worden verbruikt een goedkoper BTW tarief te geven.

– De laatste weken zijn er al verschillende betogingen van de boeren geweest. De gesuggereerde antwoorden (verhoog de productie) zijn natuurlijk onzinnig. Wist je dat een koe tot 200 liter/dag methaan de lucht in jaagt, dat komt overeen met  de CO2-uitstoot van een Jeep die  50 kilometer/dag rijdt.  Meer vee kweken, dat niet meer kan grazen in weides en bijgevolg ganse dagen in kleine stallen moet staan kan absoluut niet. Niet omwille van de gassen, de dieren en het mestoverschot. Daarom moet er een maximumaantal dieren komen en per dier moet er x m² ruimte om te grazen zijn.

– Ik eet persoonlijk graag een stuk vlees. Dus je zal mij geen wilde pleidooien horen doen om met z’n allen vegetariër te worden. Tocht moet de vegetarische levenswijze ondersteund worden. Zo moeten alle overheidsinstellingen (scholen, ministeries,…) steeds een vegetarisch alternatief aanbieden. Daarnaast, maar dat kan je als overheid niet opleggen: één dag per week geen vlees zou al een wereld van verschil maken.

– Afsluiten doe ik met de Noord-Zuid dimensie van dit onderwerp. De overschotten melk worden gedumpt op de Afrikaanse markt en zorgen er voor dat de lokale boeren weggeconcurreerd worden. Niet alleen in Afrika maar ook elders in het zuiden worden lokale gemeenschappen verdreven van hun kleine dorpen om plaats te maken voor enorme plantages om het westers veevoer op te kweken. Niet alleen het gekapte regenwoud, de ontheemde boeren maar ook de ecologische belasting van het transport zijn volledig misplaatst.

Samengevat wil ik een pleidooi houden voor grotendeels lokale producten (een extra taks voor groenten die hier groeien maar buiten het seizoen worden ingevoerd lijkt me een goed idee), geteeld door lokale familiale boeren met respect voor landbouwer, dier en milieu lijkt mij de te maken keuze. En zoals de topchefs zeggen: je kan maar lekker koken met de beste producten en die kan de agro-industrie (de enige winnaars op dit moment met dit model) ons nooit leveren.

Advertenties

Een gedachte over “Een toekomst voor de landbouw en ons voedsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s