verkiezingen organiseren

De verkiezingen komen er aan en dat begint stilaan merkbaar te worden in het straatbeeld. Over de tongen gaan de politici nog niet echt, maar na het schouwspel van de laatste 2 jaar is er vrees ik een bepaalde vorm van politiekmoeheid. Aan dat laatste zal ik niet veel kunnen veranderen denk ik met de volgende ideetjes, maar misschien kunnen we onze verkiezingen toch een beetje anders organiseren. Daarom deze suggesties:

Per verkiezing mag een partij volgens mij maximaal 3 miljoen euro uitgeven. Uitgaven daarboven moeten worden verboden. Persoonlijke uitgaven worden hierin meegerekend. Zo voorkom je dat diegene met het meeste geld ook het meeste zichtbaar is.

Ook moet de bovengrens voor persoonlijke uitgaven moet drastisch ingeperkt worden en beperkt worden tot 1000 euro per schijf van 30.000 inwoners. Want nu moet je bijna een parlementaire wedde hebben gehad vooraleer je de mogelijkheid hebt om duizenden euro’s te kunnen spenderen aan een campagne.

Iedere gemeente of stad beschikt over een aantal tijdelijke gemeentelijke aanplakborden. Ik ben er voorstander van om dat aantal te vergroten maar om in ruil alle andere losse en lelijke borden te verbieden.

Het zou goed zijn dat we van thuis uit op onze PC kunnen stemmen zonder dat we naar een stembureau moeten. Mensen zonder PC en internet zouden dan wel nog naar het stembureau moeten. Dat laten we bemannen door het burgerpersoneel van defensie. Dat scheelt heel wat gemor bij de burger.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de ideeën die elders op mijn blog al aan bod komen en met verkiezingen te maken hebben. Ik ben voor stemrecht vanaf 16 (en stemplicht vanaf 18) en samenvallende verkiezingen. Het cumuleren van functies (burgemeesters die parlementen vullen) lijkt mij dan weer een erg slecht idee.

En nu op naar 7 juni

De stemtest voor de Europese verkiezingen: http://euprofiler.eu

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s