Reclaim the streets

De straten en pleinen in onze stad zijn verworden tot parking of gecommercialiseerde ruimte. Onze parken zijn mooi maar worden (te) weinig gebruikt door de inwoners. Er is daarom ringend nood om met de inwoners die collectieve ruimte terug op te eisen.

Onze parken moeten opnieuw sociale ruimtes worden. Zo zouden er (disign)picknick banken, een vaste BBQ plaats,… kunnen komen. Ook op een aantal pleinen in de stad zouden picknickbanken kunnen komen.

Zelf ben ik ook voorstander om optredens te organiseren en de bib tijdens de zomervakantie een “buitenvestiging” te geven in een aantal parken waar je dan kortstondig boeken kan ontlenen om meteen te lezen en terug te brengen.

Daarnaast pleit ik ook voor het verkeersvrij maken van een groter stuk van de binnenstad. Om het begijnhofpark echt bij het centrum te krijgen zouden volgende straten misschien autovrij gemaakt moeten worden: Deken Degrijzeplein, begijnhofstraat, langebrugstraat en de houtmarkt. De houtmarkt zou misschien ook een ondergrondse parking moeten krijgen. Bovengronds kan er dan een voetgangers zone komen en ook een busparking.

Als stad van ideeën en vernieuwing moeten we durven nieuwe stappen zetten. Zo ben ik voorstander van een kunstproject dat tot doel heeft de lelijkheid een beetje uit te vegen. De blinde muur aan interrieur gheysen, de grote gemetste electriciteitshuisjes,… kunnen volgens mij veel beter ingekleed worden. Op de pleinen en in de parken zou er ook meer openbare en voor iedereen toegankelijke kunst moeten komen.

Advertenties

Een gedachte over “Reclaim the streets

  1. Dat idee van de waterbus (tussen Menen en Harelbeke) was heus niet om te lachen.
    Overigens heeft de burgemeester in de gemeenteraad van 10 september 2001 beloofd dat hij de kwestie ter studie zou voorleggen aan Leiedal. Daar weten ze nu nog altijd nergens van.
    En in 2002 speelde het stadsbestuur ook met die gedachte.

    Frans Lavaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s