Een huis kopen

Huizen kopen is bijzonder moeilijk geworden. Voor koppels is het niet eenvoudig, laat staan voor wie alleen is. Nochtans is “het systeem” er voor wie een huis bezit. De prijs die wordt gevraagd voor een huis is zeer hoog. Daar moet dan ook dringend iets aan gebeuren.

– Wanneer je vandaag een huis koopt dan zijn er heel wat extra kosten. Deze moeten volledig worden weggewerkt. We denken aan de registratierechten (tussen de 5 à 10%), de notariskosten, de aktekosten en de akte en bankkosten van de lening. De verkoop zou een officieel statuut moeten kunnen krijgen door een attest en akte bij de gemeente of stad. Deze zou de notariële handelingen en schrijfkosten moeten vervangen. het registratierecht voor een eerste huis moet worden afgeschaft en een 2e woning moet zwaarder belast worden, tenzij ze verhuurd wordt (anders wordt verhuren te onaantrekkelijk en ontstaat er schaarste en stijgen de prijzen).

– Daarnaast bezitten lokale overheden, OCMW’s, kerkfabrieken heel wat gronden.  Wanneer het niet zinvol is om deze voor sociale woningbouw te gebruiken moet deze te huur (recht van opstal e.d.) worden aangeboden (creëren van een voldoende aanbod om de prijzen te laten stabiliseren). Sommige van die besturen bezitten ook huizen die verhuurd of verkocht kunnen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s