Over meer- en minderjarigheid

Als er dit jaar nog een regering komt dan is die het alvast over dit eens: het opsluiten van 14 jarigen in gesloten instellingen moet kunnen. Een handeling die haaks staat op de rechten van de mens en de rechten van het kind. Wat plichten en sancties betreft ben je op je 14e overduidelijk al een volwaardig burger. Dat er een heel erg klein aantal straatboefjes is dat stevig over de lijn gaat kan ik best aannemen. Maar om daarvoor het fundamenteel geloof in “de mogelijkheid tot verbetering” in jongeren vanaf 14 op te offeren vind ik dat wel erg verregaand.

Een heel ander verhaal, maar minstens even schrijnend is het opsluiten van minderjarigen in gesloten instellingen voor asielzoekers. We hebben er als samenleving geen probleem mee om kinderen te beroven van hun fundamentele rechten en vrijheden. Daar bestaat geen enkele rechtvaardiging voor, wat er ook wordt beweerd.

Wanneer we kijken naar de inspraak voor minderjarigen staan er tegenover de hierboven beschreven plichten maar erg weinig rechten. Bij geen enkele beslissing worden minderjarigen gehoord of betrokken. Ze mogen hoogstens de kleur van de voetbaldoelen op hun pleintje kiezen. Stemrecht hebben ze al helemaal niet. Wanneer we jongeren meer plichten geven vanaf hun 16e en de mogelijkheid om ze in gesloten instellingen op te sluiten of voor de volwassennenrechter te berengen dan zouden ze minstens stemrecht moeten hebben. Het lijkt mij een goede zaak om stemrecht vanaf 16 en stemplicht vanaf 18 in te voeren. Opsluiten in een gesloten instelling kan in die redenering dan ook onmogelijk voor je 16e en ook uithandengeving kan niet voor je 16e. Want geen plichten zonder rechten.

Anno 2008 zijn er nog heel wat “rechten” die voorbehouden zijn en blijven voor meerderjarigen. Denken we maar aan: euthanasie, een  rijbewijs bus (21jaar),  verkozen worden in kamer, senaat en Eu parlement (21jaar), bepaalde  minimumlonen voor -21jarigen,…Het verschil in rechten tussen minder- en meerderjarigen zou zo minimaal mogelijk moeten zijn en tussen -21 en +21 jarigen zou onbestaand moeten zijn

De morele superioriteit van bepaalde volwassen christen- en andere democraten, die  vandaag nog een voorstelling van Vitalski in het stedelijk jeugdhuis van Temse verboden, getuigt van een absoluut gebrek aan vertrouwen in de capaciteiten van jongeren. Er wordt bevoogdend opgetreden en beslist over de hoofden heen. Misschien moeten we de index wel opnieuw invoeren.

Eindigen doen we positief met het nieuws dat vandaag het “Jongeren media agentschap” werd opgericht. De bedoeling is om de vaak negatieve beeldvorming over jongeren te doorbreken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s