De vrijmaking kost eigenlijk alleen geld

Lang leve de vrijemarkteconomie. Alles wordt beter en goedkoper. De staat mag niets meer maken of verkopen want daar zijn de bedrijven voor. We bekijken enkele van die succesverhalen:

De energie. Intercommunales mogen niet meer instaan voor de energiebevoorading. Daarvoor zorgen nu enkele bedrijven (eigenlijk vooral Electrabel). De energie zou stukken goedkopen worden. We stellen nu, 2 jaar later met z’n allen vast dat de energie nog nooit zo duur was. De kerncentrales hebben we met z’n allen mee betaald. Nu ze afbetaald zijn gaat Suez met de winst lopen. Maar geen nood we krijgen veel terug. Het afval en miserie achteraf zal wel een overheidstaak worden.

Telefonie dan. Ook bellen zou stukken goedkoper worden. Wie na een studie van 2 weken heeft beslist voor welke operator hij kiest mag dan eigenlijk al opnieuw beginnen want de tarieven zijn dan weeral anders. Je zal allesinds ook niet goedkoper bellen naar iemand die bij een andere operator zit. Weeral niet in ons voordeel dus.

We gaan nu ook “De post” liberaliseren. De bedrijven zullen investeren in deze nieuwe tak van de economie. Maar dan alleen in het stuk dat winstgevend is voor de bedrijven. Wie in Zwevezele of Zichem woont zal het kunnen schudden. Want daar post verdelen zal te duur zijn.

Straks volgt ook nog de trein. Dan kunnen we met z’n allen voelen hoe het is om zoals de Nederlanders uren te wachten op een trein opf hoe de Britten zich voelen als er alweer een trein ontspoord.  Dit is natuurlijk een wel erg negatief verhaal. Tot u moet dan ook een communist spreken. Niets is minder waar, maar ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat Jan met Pet (ik ben er zelf zo één) maar erg weinig voordeel haalt uit al die liberaliseringen. Sommige taken , zoals openbaar vervoer, postbedeling, telefonie en energie zijn taken eigen aan de staat. Hoe kan een staat die niet over eigen energie, telefonie, post of openbaar vervoer beschikt nu een ernstig beleid voeren.  Alleen staatsinmenging onder de vorm van subsidies, belastingkortingen,… wordt nog getollereerd. Vreemd…

Advertenties

Een gedachte over “De vrijmaking kost eigenlijk alleen geld

  1. Bij mijn weeten was electrabel geen overheidsbedrijf. Sinds mensen heugenis zit daar veel prive geld in en had het een moonoopoolie. Zoo hebben de prive investeerdes veel geld verdient aan de domme Belgen die dat allemaal zomaar laat gebueren.

    En nu? Er is een alternatief. Als kleine verbruiker ben ik veel goedkoper uit als ik groene stroom zou kopen van ecopower. De stroom is duurder maar ale vaste kosten ziten in de prijs inbegrepen. Daardoor is een kleine verbruiker zoals ik goedkoper uit bij de duurste leverancier en krijg is de groenste stroom van een coöperatief bedrijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s