De mens behoord toe aan de aarde en niet andersom

De wereld is er niet goed aan toe, maar dat wisten we al langer. Er is zeer veel armoede, democratie is nog op vele plaatsen een utopie en er is nog op vele plaatsen oorlog. De laatste jaren is er naast deze thema’s ook het debat i.v.m. met de klimaat verandering bijgekomen. Al Gore wist daarvoor op korte tijd de wereld te mobiliseren.  Toch zijn er steeds meer kritische stemmen in het debat die ernstige twijfels hebben bij het debat. Helaas reikt mijn kennis niet ver genoeg om echt te kunnen uitmaken wie gelijk heeft.

Toch staat één vuistregel voor mij als een paal boven water: We moeten als mensheid onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk beperken, teneinde zo min mogelijk de toekomst van onze planeet en soort in gevaar te brengen. “De aarde behoord niet aan de mens, de mens behoort toe aan de Aarde” (Seattle).

Als we de keuze hebben om energie te besparen, minder milieu  belastende technologieën te ontwikkelen en gebruiken is er geen enkele ernstige reden om dat niet te doen. Fossiele brandstoffen zijn niet alleen erg schadelijk voor het milieu, ook voor astma patiënten hebben ze grote gevolgen, om nog maar te zwijgen van het aspect dat ze uitputbaar zijn. Onze grootste vijand is het korte termein denken van de publieke opinie, de aandeelhouders en onze beleidsmakers.

Europa speelt een voortrekkersrol in dit debat, maar de stappen die worden gezet zijn nog veel te klein. Er zijn te weinig investeringen in ontwikkeling van nieuwe technologieën. Nogthans zullen deze technologieën op termein onze economische voorsprong zijn. We zullen ze dan duur verkopen aan landen die ons op duit moment dure olie verkopen.

Er moet over heel wat zaken een wereldwijde consensus komen. Over CO² neutrale vliegreizen, het beperken van kernenergie, investeringen in schone technologie,… Toch kan Europa door bvb te eisen dat producten en diensten die worden aangeboden in de EU op een ecologisch verantwoorde manier tot stand zijn gekomen. Deze redenering zou trouwens eenvoudig kunnen worden doorgetrokken naar sociale minimumnormen (kinderarbeid, minimumlonen,..).

Filmtip:

De Films “koyaanisqatsi”. (http://www.koyaanisqatsi.org/) en “An Inconvenient Truth” (http://www.climatecrisis.net/).

Muziek: Het zien van uw steden doet pijn aan mijn ogen (Armand)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s